Το λίπος στο πιάτο του αθλητή
Το λίπος αποτελεί βασική καύσιμη ύλη που εξυπηρετεί τις μεταβολικές/ενεργειακές ανάγκες των αθλητών.
Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του πλάσματος που προέρχονται από την περιφερική λιπόλυση, υποστηρίζουν τις ανάγκες ενός αθλητή σε αερόβια άσκηση κυρίως χαμηλής έντασης (25% VO2 max).
Τα ενδομυϊκά τριγλυκερίδια υποστηρίζουν τις ανάγκες ενός αθλητή σε αερόβια άσκηση κυρίως υπομέγιστης έντασης (65% VO2 max).
Oι διατροφικές συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη λίπους, σε ότι αφορά στους αθλητές, ταυτίζονται με αυτές του γενικού πληθυσμού.
Θα πρέπει να αποθαρρύνεται η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους < 20% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Κάτι τέτοιο, πέραν της μη εργογόνου δράσης, θα μπορούσε να αποβεί και επιζήμιο για την υγεία, μιας και θα επηρέαζε αρνητικά την πρόσληψη και απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E,K), καθώς και των ω-3 λιπαρών οξέων.
Ομοίως θα πρέπει να αποθαρρύνεται η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους > 35% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Χρόνια έκθεση σε διατροφικά σχήματα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, πέραν των όποιων κλινικών και θερμιδικών επιβαρύνσεων, μειώνουν τη μεταβολική ελαστικότητα, λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας και χρήσης των υδατανθράκων ως ενεργειακό υπόστρωμα.
Position Statement 2016
Sports Nutrition & Athletic Performance