Προπονητικό Ερέθισμα Άσκησης και σωστή διατροφική ενίσχυση σε επίπεδο μυικού ιστού
Αναμφίβολα, η άσκηση δημιουργεί αναβολικό ερέθισμα για τους μύες, το οποίο μπορεί να μεγιστοποιηθεί με την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη πριν, στη διάρκεια και μετά την προπόνηση
Οι σκελετικοί μύες ενός αθλητή έχουν αξιοσημείωτη «πλαστικότητα» ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στο μηχανικό φορτίο και στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές μεταβολικές και λειτουργικές προσαρμογές στη διάρκεια της άσκησης, συνεργιστικά με την κατάλληλη διατροφή
Η κατάλληλη διατροφή πριν, στη διάρκεια και μετά την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει όλες αυτές τις προσαρμογές των μυϊκών κυττάρων στην άσκηση, την αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση από την άσκηση
Η πρόσληψη πρωτεϊνών πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση έχει αναβολική επίδραση Ιδιαίτερα σημαντικός όμως φαίνεται να είναι ο ρόλος της πρωτεΐνης στο μετά-αγωνιστικό γεύμα. Η πρόσληψη πρωτεϊνης πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει μικρότερη επίδραση στην μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση συγκριτικά με τη μετα-αγωνιστική πρόσληψη
Οι μύες παραμένουν «ευαισθητοποιημένοι» στην πρωτεϊνική πρόσληψη για 24-72 ώρες μετά την άσκηση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άσκηση αντιστάσεων. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργούνται συνθήκες «ήπιας υπεραμινοξαιμίας» σε αυτό το μετα-αγωνιστικό χρονικό διάστημα, μέσω της πρόσληψης 20-40 γρ πρωτεϊνης/γεύμα (ISSN, 2017) ή 20-30 γρ πρωτεϊνης/γεύμα (ACSM, 2016), κάθε 3 ώρες και για τις επόμενες 24-72 ώρες
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: συστήνεται η πρόσληψη πρωτεϊνης όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το τέλος της άσκησης και για κάθε 3 ώρες, για τις επόμενες 24-72 ώρες