Αλκοόλ και Αθλητισμός
Γενικά
Η κατανάλωση αλκοόλης μπορεί να αποτελεί μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και «κομμάτι» των κοινωνικών συναναστροφών ενός αθλητή, φτάνει να υπόκειται στις συστάσεις των διεθνών φορέων και οργανισμών που πραγματεύονται στο πεδίο της διατροφής, της άσκησης και της υγείας. Επίσης η κατανάλωση αυτή θα πρέπει να πειθαρχεί στους κανόνες της ομάδας, αν ο αθλητής συμμετέχει σε ένα συλλογικό άθλημα και αποτελεί μέρος ενός συνόλου εναρμονισμένου και αποδοτικού.
Πρόβλημα δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλης “binge drinking”, αφού:
1. ανοίγει την όρεξη αυξάνοντας τη μη προγραμματισμένη κατανάλωση φαγητού
2. καταστέλλει την οξείδωση των λιπιδίων
3. διαταράσσει το ισοζύγιο υγρών σώματος, διεγείροντας τη διούρηση
4. επιβαρύνει τον οργανισμό του αθλητή με 7 kcal/gr CH3CH2OH
Αλκοόλ πριν – κατά τη διάρκεια της άσκησης
1. Διαταραχή ορθής μεταβολικής λειτουργίας και ρυθμού παραγωγής ενέργειας
2. Διαταραχή της θερμορύθμισης (άνοδος θερμοκρασίας σώματος)
3. Αφυδάτωση – αυξημένη διούρηση
4. Μείωση δεξιοτήτων/συγκέντρωσης/συντονισμού
Αλκοόλ και αποκατάσταση
1. Αναστολή της επαναπλήρωσης του μυικού γλυκογόνου
2. Καθυστέρηση της αναπλήρωσης των υγρών λόγω της ανασταλτικής επίδρασης στην αντιδιουρητική ορμόνη
3. Καταστολή της αναβολικής επίδρασης της άσκησης στους σκελετικούς μύες (αναστέλλει το Muscle Protein Synthesis)
Συμπερασματικά
Οι αθλητές μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να καταναλώνουν αλκοόλ σύμφωνα με τις συστάσεις για το ευρύ κοινό (20g/day male – 10g/day female) και τους κανόνες της ομάδας. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να περιορίζεται ή να αποφεύγεται κατά την μεταπροπονητική περίοδο όπου τα θέματα αποκατάστασης και επιδιόρθωσης τραυματισμών αποτελούν προτεραιότητα.