Skip to main content

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, τα οποία αποτελούν μέρος του συνόλου των μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μικρόβια αυτά, αποκαλούνται φυσιολογική μικροχλωρίδα του ανθρώπου και ανιχνεύονται φυσιολογικά στο δέρμα, την αναπνοή και το έντερό μας. Το ίδιο τους το όνομα ετυμολογικά σημαίνει πως δρουν «υπέρ της ζωής» . Να διευκρινίσουμε πως τα προβιοτικά διαφοροποιούνται των πρεβιοτικών, καθώς τα πρώτα αποτελούν ευεργετικούς μικροοργανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ τα δεύτερα αναφέρονται σε συστατικά τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων προβιοτικών της εντερικής μας χλωρίδας.

 

Ο ρόλος των προβιοτικών θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Μερικές από τις βοηθητικές επιδράσεις τους έγκεινται στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών σε νεογνά, όπως η ατοπική δερματίτιδα, στην ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος, στη βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ μέσω μείωσης της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην ομαλή απορρόφηση της γλυκόζης (και άρα στον ομαλό έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη). Επιπρόσθετα, ενισχύουν το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, παρεμποδίζουν την εκδήλωση διαταραχών και παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος και έχουν αντικαρκινική δράση (μέσω μείωσης των απαραίτητων ενζύμων για τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών).

Παράλληλα, τα προβιοτικά παίζουν μείζονα ρόλο στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας σωλήνα καθώς συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και στις πεπτικές διαταραχές που ακολουθούν τη λήψη αντιβιοτικών, διατηρώντας τον αριθμό και την αποτελεσματική δράση της εντερικής μικροχλωρίδας. Βελτιώνουν τα συμπτώματα ατόμων με δυσανοχή στη λακτόζη ή ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), καταπολεμούν τις εντεροτοξίνες και ενισχύουν την ομαλή διαδικασία της πέψης.

Για τη διατήρηση μιας υγιούς και αποτελεσματικής φυσιολογικής μικροχλωρίδας, λοιπόν, απαιτείται η συμμόρφωση σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση υγρών και μικρών και συχνών γευμάτων, πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά. Ενδείκνυται και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, καθώς αυτή συμβάλλει στην ομαλή κινητικότητα του εντέρου και, συνεπώς, στη διατήρηση της ευεργετικής δράσης της μικροχλωρίδας.

Η πρόσληψη των προβιοτικών μπορεί να ενισχυθεί με τη συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών και κυρίως γιαουρτιού και όξινων γαλάτων. Η χορήγηση των προβιοτικών μπορεί να γίνει και εξωγενώς μέσω κατανάλωσης συγκεκριμένων σκευασμάτων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες αυτών για να βοηθήσουμε την ομαλή έκβαση μιας γαστρεντερικής κρίσης που έχει διαταράξει τη φυσιολογική ισορροπία και ύπαρξή τους, όπως κατά το διάστημα μιας οξείας γαστρεντερίτιδας. (Προσοχή! Η εξωγενής κατανάλωση σκευασμάτων πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ιατρού. )