Skip to main content

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εγκεφαλική λειτουργία και κατάθλιψη

Οι βιταμίνες Β είναι μια οικογένεια υδατοδιαλυτών μορίων με παρόμοια δομή, που δρουν ως ένζυμα για ποικίλες κυτταρικές μεταβολικές διαδικασίες, ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα.

Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα της φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα, μέσω της διαχείρισης των επιπέδων του προ-φλεγμονώδους αμινοξέος, ομοκυστεΐνη. Συγκεκριμένα συμβάλλουν στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη (αμινοξύ που απαιτείται για το στάδιο της μετάφρασης στην πρωτεϊνοσύνθεση), ενώ η βιταμίνη Β6 βοηθά στη συμπύκνωση της ομοκυστεΐνης σε ένα μόριο πρόδρομο της κυστεΐνης.

Η κατάθλιψη στο γενικό πληθυσμό έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β και/ή υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η «αγγειακή υπόθεση» της κατάθλιψης υποδηλώνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β επιτρέπει την υπερομοκυστεϊναιμία, η οποία με τη σειρά συνδέεται με αγγειακή βλάβη και κατάσταση χρόνιας φλεγμονής.

Επιπλέον, οι βλάβες στην καρωτίδα και στις ενδοεγκεφαλικές αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν επίμονα χαμηλή παροχή Ο2 στον προμετωπιαίο φλοιό, με αποτέλεσμα την κατάθλιψη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να συνυπάρχει με καρδιαγγειακά νοσήματα χωρίς να αποτελεί το αίτιο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αγγειακή υπόθεση για το πώς η ανεπάρκεια βιταμινών Β σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Παράλληλα, χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Β6, Β9 και Β12 μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σύνθεση και απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη.


Διαιτητικές πηγές

Θειαμίνη Β1

Δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτα, κρέας (ιδιαίτερα το χοιρινό), ψάρια

Ριβοφλαβίνη Β2

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό, κρέας, ψάρι

Νιασίνη Β3

Όλες οι πηγές πρωτεΐνης, καφές

Φωσφορική Πυριδοξάλη Β6

Απαντάται ευρέως σε ποικιλία τροφίμων

Φυλλικό οξύ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης

Βιταμίνη Β12

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Βιοτίνη

Απαντάται ευρέως σε ποικιλία τροφίμων

Παντοθενικό οξύ

Απαντάται ευρέως σε ποικιλία τροφίμων