Διατροφή Και Τριγλυκερίδια
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη μεταβολικής υγείας. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη καθώς και λιπώδους ήπατος. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνει όταν συνυπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες όπως αυξημένα επίπεδα LDL «κακή χοληστερόλη» και μειωμένα επίπεδα HDL «καλή χοληστερόλη». Τα καλά νέα όμως, είναι ότι αλλαγές στη διατροφή, απώλεια υπερβάλλοντος βάρους και ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρουν μία πτώση των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 20-50%.
Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας βασίζονται σε δύο άξονες: τον άξονα του περιορισμού και τον άξονα της έμφασης.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ |
|
Πρόσθετων σακχάρων |
<100 kcal/ ημέρα προερχόμενες από πρόσθετα σάκχαρα για τις γυναίκες <150kcal/ ημέρα προερχόμενες από πρόσθετα σάκχαρα για τους άνδρες |
Απλών υδατανθράκων (κυρίως φρουκτόζης) |
περιορισμός της φρουκτόζης < 50-100g/ημέρα |
Κορεσμένων & trans λιπαρών οξέων |
για τα κορεσμένα: < 5-7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης για τα trans: ελαχιστοποίηση |
Αλκοόλ |
ακόμη και μικρή πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων Σε υπερτριγλυκεριδαμία στόχος η αποφυγή έως και η διακοπή |
ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ |
|
Απώλεια βάρους |
Μία απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% οδηγεί σε μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 20% |
Ποιότητα διατροφής |
επιλέγουμε λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχα/χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, θαλασσινά, ψαχνό κρέατος και πουλερικών, ξηρούς καρπούς και σπόρους |
Ποσότητα & Ποιότητα λίπους |
25-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης από λίπος έμφαση σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, πέστροφα κλπ) και τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια κλπ) |
Σωματική Δραστηριότητα |
στόχος τουλάχιστον 150min/εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει επιπλέον μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 20-30% |
Με την εφαρμογή, λοιπόν, ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου όπως αυτό της Μεσογειακής Διατροφής σε συνδυασμό με την ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας, βελτιώνουμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και ταυτόχρονα όλο το μεταβολικό προφίλ συμπεριλαμβανομένων γλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και υπέρβαρο/παχυσαρκία, είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για θεραπεία.
Πηγή: Triglycerides and Cardiovascular Disease A Scientific Statement From the American Heart Association, Circulation. 2011