Skip to main content

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί ένα λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς όμως τη συνοδή ύπαρξη κάποιας ασθένειας ή διαταραχής. Διαγιγνώσκεται με την ύπαρξη τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω: α) υποχώρηση του άλγους με την κένωση, β) αλλαγή στη συχνότητα ή/ και γ) στη σύσταση των κενώσεων και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως όμως εκδηλώνεται με πρωταρχικά συμπτώματα σε ηλικίες μικρότερες των 45 ετών, σε μορφές όπου επικρατεί η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα ή και οι δύο. Επιδεινώνεται από ορμονικούς παράγοντες, το άγχος, τη λήψη φαρμάκων και την παρουσία λοιμώξεων

Η θεραπεία του ΣΕΕ περιλαμβάνει, αρχικά, αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου, όπως την τακτική κατανάλωση γευμάτων και υγρών και την εκπόνηση άσκησης. Στην περίπτωση που το άτομο δεν καταφέρει να συμμορφωθεί στις αλλαγές του τρόπου ζωής ή αυτές δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορούν να υιοθετηθούν τακτικές όπως η κατανάλωση λιναρόσπορου, η συμμόρφωση σε δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη (FODMAPS) και η πρόσληψη προβιοτικών. (Προσοχή! οι τακτικές αυτές πρέπει να υιοθετούνται ξεχωριστά και υπό την επίβλεψη διαιτολόγου)

Η διαιτητική αντιμετώπιση του ΣΕΕ περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, τη μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών, κυρίως σε περιόδους έξαρσης, τον περιορισμό της κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λίπος, τη μέτρια, αλλά επαρκή, κατανάλωση προϊόντων με φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης) και τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων που προκαλούν αέρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές, το λάχανο, το κουνουπίδι κα το μπρόκολο και τον περιορισμό της κατανάλωσης μήλων, μπανανών και σιτηρών, μεταξύ άλλων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφίμων που θεωρούνται από τα άτομα ως υπεύθυνα για τα συμπτώματα του ΣΕΕ, αντενδείκνυται. Σε περίπτωση που εντοπιστεί συγκεκριμένο τρόφιμο η κατανάλωση του οποίου φαίνεται να πυροδοτεί τα συμπτώματα, αποκλείουμε το τρόφιμο από τη δίαιτά μας ΜΟΝΟ έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα Εάν εντοπιστεί πως κάποιο τρόφιμο ή διαιτητική αλλαγή είναι ευεργετικά, αυτό δεν σημαίνει πως απαιτείται δια βίου κατανάλωση του τροφίμου ή υιοθέτησης της αλλαγής. Οι αλλαγές θα πρέπει να ακολουθούνται για ένα διάστημα 3 έως 6 μηνών, μετά το οποίο το άτομο θα πρέπει να ακολουθήσει μια πλήρη διατροφή και να δει εάν τα συμπτώματά του θα επιστρέψουν.