Σύσταση σώματος και Αθλητική απόδοση
Η ανάλυση/αξιολόγηση της σύστασης σώματος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κριτήριο για την επιλογή ή την κατηγοριοποίηση των αθλητών.
Η παρέμβαση βελτίωσης της σωματικής σύστασης θα πρέπει να έχει ένα εύλογο εύρος χρόνου και ένα συντονισμένο πλάνο συμβουλευτικής, ώστε να αποφεύγονται "ακρότητες" επιζήμιες για την υγεία, την ποιότητα του βάρους και την αθλητική απόδοση.
Οι στόχοι που θα τίθενται θα πρέπει να αφορούν σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και όχι σε ένα απόλυτο νούμερο.
Κατά την προπονητική περίοδο το βάρος και το ποσοστό λίπους των αθλητών πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αυτό το εύρος, ενώ κατά την αγωνιστική περίοδο μέσα σε αυτό το εύρος.
Αποφεύγουμε τον ακραίο ενεργειακό περιορισμό γιατί "κοστίζει" σε επίπεδο δύναμης, διαθέσιμης καύσιμης ύλης και πιθανότητας τραυματισμών.
Αν για οποιοδήποτε λόγο είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη, αυξάνουμε δραστικά την πρωτεϊνική πρόσληψη από 1.7 g/kg/day έως και 2.3 g/kg/day.
Τα 2.3 g/kg/day συστήνονται για περιορισμένα ενεργειακά διατροφικά σχήματα που δε διαρκούν πάνω από 15 μέρες.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουν οι αθλητές στο πρωινό γεύμα και στο γεύμα αποκατάστασης.
Στόχος κάθε παρέμβασης σχετικής με τη βελτίωση της σύστασης σώματος ενός αθλητή, θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της απώλειας της λιπώδους μάζας και η διατήρηση ή η αύξηση της μυικής μάζας, πάντα στο σωστό χρόνο, με το σωστό τρόπο και ρυθμό, από τον ειδικό επιστήμονα υγείας που επιβλέπει τον αθλητή.
Position Statement ADA, CANADA, ACSM 2016